prihlasenie do socialnej poistovne blog

Nový spôsob prihlasovania do e-Služieb Sociálnej poisťovne od 1.1.2022

Doteraz sa klienti Sociálnej poisťovne prihlasovali do e-Služieb pomocou GRID karty alebo pomocou elektronického občianskeho preukazu.

Od 1.1.2022 sa ale prístup do e-Služieb mení a prihlasovanie pomocou GRID karty sa už nebude používať. Kľúčovým dôvodom je bezpečnosť. Existujúce GRID karty, už nie sú vyhovujúcim bezpečnostným prvkom, pretože nezodpovedajú súčasným štandardom pre ochranu osobných údajov klientov.

AKTUALIZÁCIA:

Klienti, ktorí v súčasnosti pre prihlásenie do e-Služieb Sociálnej poisťovne využívajú Grid karty, ich budú môcť používať aj začiatkom budúceho roku. Sociálna poisťovňa pred časom priniesla modernejší a bezpečnejší spôsob prihlásenia do jej e-Služieb a informovala o ukončení používania Grid kariet. Vzhľadom na aktuálnu pandemickú situáciu sa rozhodla vyjsť klientom v ústrety a predĺžiť platnosť Grid kariet do 31. marca 2022.

Ukončenie prihlasovania pomocou GRID kariet

Ukončenia platnosti GRID kariet sa netreba obávať, klient bude mať naďalej dve možnosti pre prihlásenie do e-Služieb: pomocou mena, hesla a aplikácie alebo pomocou elektronického občianskeho preukazu. Oba tieto spôsoby garantujú, že sa prihlási bezpečným spôsobom. Sú to zároveň moderné a rýchle spôsoby prihlásenia, ktoré po ich aktivovaní uľahčujú užívateľovi prístup do e-Služieb a kontrolu nad ním. Klient si môže spravovať svoj profil sám, rovnako si môže zmeniť heslo v záujme ochrany pred zneužitím alebo si ho obnoviť, ak ho zabudne.

Aj pri aktivovaní nového prístupu (s menom, heslom a aplikáciou) platí, že každý prístup je viazaný na fyzickú osobu, aby sa zabezpečila ochrana osobných údajov všetkých klientov. To znamená, že aj v prípade účtovnej firmy je potrebné, aby si účtovníčky, ktoré chcú do e-Služieb vstupovať a pracovať s nimi, vybavili vlastný prístup a uzavreli dohodu so SP. Prístup si zriadia jednoducho v pobočke SP. Každá k tomu potrebuje splnomocnenie pre elektronické odosielanie dokumentov do SP od firiem, ktoré im ho vystavia.

V skratke, ak si spoločnosť zakladáte táto zmena sa vás nijako nedotkne a účtovníkovi dáte klasické splnomocnenie pre elektronickú komunikáciu so SP.

A ak už spoločnosť máte založenú a máte účtovníka, ten si zmení prihlasovanie do SP pomocou GRID karty buď na prihlasovanie pomocou mena, hesla a aplikácie alebo pomocou elektronického občianskeho preukazu.

Prečítajte si celý článok a najčastejšie otázky a odpovede k tejto téme na stránke Sociálnej poisťovne.

Zdroj: Sociálna poisťovňa

Zdieľať článok

Facebook
Email
Twitter
WhatsApp
LinkedIn
Ing. Ján Svočák
Autor článku
Zakladateľ Bright Ideas, spoluzakladateľ účtovnej spoločnosti TaxWise a člen Slovenskej komory daňových poradcov. Dlhoročné skúsenosti s rozvíjaním podnikania a svoje vízie o využívaní automatizácie a umelej inteligencie v účtovníctve pretavil do online fakturačného nástroja Accai, ktorým chce zmeniť budúcnosť účtovníctva malých firiem.